W odbiorniku działa tylko kanał THR (Gaz). -
syros - 2021-10-07
Zakupiłem odbiornik S6R zamówienie ****. Jest problem, jak wiadomo nie chciał się blindować z nadajnikiem radiomaster TX 16S. Po pobraniu aktualizacji i przeprowadzeniu operacji wgrania do nadajnika jak na filmie. Oczywiście odbiornik się z blindował z radiem ale działa tylko kanał opisany jak w tytule. Nie wiem co robić.
Sygnał jest prawidłowy RSSI w przedziale 100- 98 dB.
syros - 2021-10-08
Sprawa rozwiązana banalnie prosta.
Podłączyłem dwa serwa pod kanał pierwszy i drugi. Odbiornik prawidłowo zaczął reagować, ciekawe że z jednym serwem nie reagował.
Być może te typy tak mają.
Mam odbiorniki radiomaster i flysky i po blindowaniu odbiorniki reagują prawidłowo po podłączeniu jednego serwa.
MarekSp - 2021-10-08
Cytat: 3 godziny temu, syros napisał:
Sprawa rozwiązana banalnie prosta.
Podłączyłem dwa serwa pod kanał pierwszy i drugi. Odbiornik prawidłowo zaczął reagować, ciekawe że z jednym serwem nie reagował.
Być może te typy tak mają.
Mam odbiorniki radiomaster i flysky i po blindowaniu odbiorniki reagują prawidłowo po podłączeniu jednego serwa.
odbiornik nie wykrywa ilości serw wiec to nie to
MAK - 2021-10-08
Cytat: 4 godziny temu, MarekSp napisał:
odbiornik nie wykrywa ilości serw wiec to nie to
Dokładnie, odbiornik nie ma pojęcia czy i ile serw jest do niego przyłączonych.
Sugeruję nie podawać na forum publicznym numerów zamówień (usuwam z oryginalnego posta).
modelhobby - 2021-10-08
Radziłbym przeglądnąć lutowanie tych pinów do których wpinasz kabelki od serw. Miałem takie przypadki że w ogóle nie było cyny albo było zwarcie do plusa i kanał nie działał. Zawsze jest ryzyko że model przez to spadnie.
MAK - 2021-10-08
Na już pewnie kilka tysięcy sprzedanych odbiorników FrSky nie mieliśmy przypadku reklamacji na nie polutowane piny.
Sugerowałbym jednak prawidłowe i zgodne z instrukcją przygotowanie odbiornika do pracy. To normalne, że bez ustawienia zakresów i przeprowadzenia procedury self-check stabilizowane kanały nie działają poprawnie lub wcale nie reagują. Throttle nie jest stabilizowany i dlatego ten właśnie działa poprawnie.
Tutaj krok po kroku opisałem procedurę ustawiania odbiorników S:
Uruchomienie odbiorników S6R / S8R w pigułce
MarekSp - 2021-10-08
A chyba MAK masz racje mam taki odbiornik i na lotnsku nagle nic oprocz silnika nie działa i pierwsza myśl no sie zepsuł ale uruchomiłem procedurę i potelepał serwami i działa, komputery tak mają
komarkus - 2021-10-08
Cytat: Dnia 7.10.2021 o 12:19, syros napisał:
[...] nie chciał się blindować z nadajnikiem [...]
Bo blinda tandetna i ryksztosuje (zabytkowy cytat Pana Majstra) ? . Zaśmiecam, ale nie dałem rady się powstrzymać.