Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Problem z bindowaniem nadajnika FrSky Horus X10 Express z odbiornikiem FrSky S6R.

Witajcie Koledzy.

Na początek pragnę przeprosić Kolegę Michała za te moje narzekania na firmę FrSky. Wszystko jest już w porządku, a przyczyną tego stanu rzeczy było moje zagalopowanie się

bez jakiejkolwiek kontroli z aktualizacjami nadajników i odbiorników.

Niesłusznie zgłaszałem nieuzasadnione niczym pretensje do firmy FrSky. Te moje komentarze mógł ktoś inny przeczytać i wyciągnąć niewłaściwe wnioski.

Mogłem w ten sposób bardzo zaszkodzić firmie FrSky. Wina leżała całkowicie po mojej stronie. Bardzo za to przepraszam.

Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że niewłaściwe wersje Firmware nadajnika i odbiornika mogą się ze sobą "gryźć".

Bardzo dziękuję Koledze Komarkusowi za dokładne wyjaśnienie problemu. Po przeczytaniu tych wskazówek wszystko nagle stało się dla mnie jasne.

Zaktualizowałem Horusa X10S do wersji Firmware 1.3.06. Moduł wewnętrzny iXJT dał się chyba sflaszować do wersji D16 v1, bo bindowanie odbiornika FrSky S6R i FrSky RX8R przebiegło podręcznikowo, bez najmniejszych problemów.

Z nadajnikiem FrSky Horus X10S Express było podobnie. Właściwie przy nim nic nie robiłem. Jak już uporałem się z bindowaniem Horusa X10S pomyślałem, że może spróbuję zbindować Horusa X10S Express z odbiornikiem FrSky S6R. Ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu udało mi się sparować oba urządzenia za pierwszym podejściem.

A przecież od tego wszystko się zaczęło.

Z odbiornikiem FrSky RX8R, to już była formalność. Wcześniej z nim nie miałem problemów, to i teraz też było tak samo.

Wszystkie bindowania udało mi się przeprowadzić w trybie D16.

Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.

Dzięki temu problemowi z bindowaniem bardzo dużo nauczyłem się w temacie flaszowania Firmware nadajników i odbiorników itp.

Jeszcze raz bardzo Wam Koledzy dziękuję za wyświadczoną pomoc.

Na koniec życzę Wam spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnym gronie oraz tyle samo startów co lądowań w najbliższym czasie.

Pozdrawiam serdecznie.

Mariusz Kasprzak

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do: