Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Odbiornik S6R padł

Postanowiłem uruchomić model po przerwie świątecznej i tu ... dziwny przypadek:

- serwa nie pracują proporcjonalnie do ruchów drążka tylko skokowo

- sensor napięcia aku pokazuje bzdury np. 1- 3.90  2-1.58 3- 1.4 (podłaczony buzer pokazuje równe napięcie na celach)

- ustawiony tryb HOVER nie działa

- skrypt LUA  S6R nie wykrywa zadnych ustawień.

- ??? 

Baterie pełne (model, nadajnik), wgrałem ponownie firmware odbiornika. Po włączeniu zasilania esc prawidłowo wykrywa pakiet. Testowałem w tym samym czasie X8R i działa bez problemów. Nadajnik HORUS X12S na OPEN_TX.

Odpowiedz

Sugerowałbym zacząć jednak od sprawdzenia pakietu aku oraz BEC/SBEC, najlepiej jakimś w miarę dobrym miernikiem. Jakie napięcie dociera do odbiornika?
Odpowiedz

Testowałem na 3 pełnych pakietach. Zmieniłem regulator. Drugi odbiornik X8R w tym samym układzie działa ok.

Zauważyłem, że zielona dioda dziwnie pulsuje.
Odpowiedz

Jeśli jesteś pewien, że zasilanie jest w porządku, to OK. Ale fakt, że inny odbiornik działa nie jest jednoznacznym potwierdzeniem. Poszczególne egzemplarze mają różną brzegową tolerancję i może się zdarzyć, że np. przy krytycznie niskim lub niestabilnym napięciu jeden egzemplarz będzie działał, a inny nie. Test miernikiem nie boli.

Co to znaczy "dziwnie pulsuje" ? Napisz coś więcej, bo trudno Ci pomóc przy tak zdawkowych informacjach.

Jak zadawać pytania?

Odpowiedz

Zielona dioda normalnie pulsuje jednostajnie z dużą częstotliwością:

W moim przypadku to nieregularnie:

***     ***    **    **    ***    **   **
Odpowiedz

Częstotliwość pulsowania zielonej diody (po zbindowaniu) jest wskaźnikiem siły odbieranego sygnału. Jeśli jest mniejsza może to wskazywać na problemy z zasięgiem. Możesz spróbować ponownie wgrać firmware. Jeśli to nie pomoże, a wszystko inne jest ok (zasilanie!), to nic więcej nie można zrobić.
Odpowiedz

Temat zamknięty.

Wgrałem ponownie firmware. Wymieniłem również anteny odbiorcze na nowe, bez efektu.

Dodatkowo:

- zgrzałem grubsze  luty na płytce cienkim grotem, bez efektu.

- wygrzałem płytkę w piekarniku, bez efektu.

Konec końców odbiornik do beki.

Mimo wszystko dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Odpowiedz

Skocz do: