Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

XM+ rozłącza się

Witajcie, nie potrafię znaleźć przyczyny samoistnego rozłączania się pomiędzy Taranis X9D+ ACCST , a  XM+. po z bindowaniu zielona dioda powinna świecić się stałym światłem chyba, a u mnie mruga w nieskoordynowany sposób i po chwili przechodzi w stałe czerwone. Jak zbliżę rękę do anten odbiornika ( lub jak trzymam odbiornik w ręce)to łapie sygnał z powrotem, jakiś czas trzyma połączenie by po chwili znowu je stracić.

Kupiłem już drugi taki odbiornik bo sądziłem że z pierwszym się coś stało bo sa w nim te same objawy. W obydwu mam prawidłowy soft, obydwa bindują się z Taranisem, silniki się uruchamiają, stery reagują ale co z tego gdy po chwili koniec połączenia. Czy macie jakieś pomysły na ten problem? 

Odbiorniki XM+ pracują( raczej usiłują) z kontrolerem SP3 Racing  deluxe. 

Pozdrawiam

Irek
Odpowiedz

Ja bym sprawdził napięcie 5V zasilające odbiornik czy jest stabilne - nie zmienia się. Może odejdź z nadajnikiem od odbiornika na przynajmniej 2m bo może nadajnik "zatyka" odbiornik. Jak masz możliwość sprawdzenia nadajnika z innym "normalnym" odbiornikiem nie takim miniaturowym miałbyś pewność co do nadajnika czy jest OK. Może też być uszkodzony moduł 2,4GHz lub sama antena.
Odpowiedz

Dzięki Andrzeju za odzew. 

Właśnie wpadłem na trop tematu ale Twoja sugestia z odejściem na dalszą odległość os odbiornika naprawiła sytuację. To samo tez sugerował użytkownik na Reddit. 

Pozdrawiam

Irek

/index.php?app=core&module=system&controller=embed&url=https://www.reddit.com/r/Multicopter/comments/phuf15/my_xm_receiver_is_bound_but_the_green_light_looks/

Odpowiedz

Skocz do: