Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

R8 pro napięcie baterii

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem systemu Frsky x20 Tandem, posiadam odbiornik r8 pro który według instrukcji może mierzyć napięcie baterii. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji w jaki sposób użyć tej funkcji? Może do aktywacji tej funkcji należy dokupić dodatkowy czujnik i połączyć go przez port ain2?

Pozdrawiam,

Michał G.
Odpowiedz

Wszystkie odbiorniki telemetryczne FrSky (zatem wyłączając serie V oraz LR) przekazują w telemetrii napięcie własnego zasilania. Tutaj nie trzeba nic więcej podłączać, wystarczy wykryć czujniki w ekranie telemetrii, ew. skalibrować odczyt.

Odbiornik R8 Pro, jak większość odbiorników Archer i jak niektóre odbiorniki starszych serii, posiada port analogowy (AIN2). Tutaj szczegółowo opisałem jak go używać:

https://77hobby.pl/port-analogowy-odbior...-n-54.html

W przypadku odbiorników Archer R8 / R10 Pro jest jeszcze łatwiej niż podałem w w/w artykule, gdyż jeśli badane napięcie mieści się w zakresie 0-36V nie trzeba budować dzielnika napięcia (port analogowy większości odbiorników akceptuje napięcie do 3.3V, więc jeśli napięcie mierzone jest wyższe, trzeba użyć dzielnika napięcia do jego proporcjonalnego obniżenia).
Odpowiedz

Skocz do: