2020-12-07, 21:45
Cytat: 7 godzin temu, Ezioc napisał:
Sposób przy użyciu dekoderów był pierwszym który planowałem wdrożyć ale nie byłem pewny czy po przypisaniu kanału do serwa on dalej będzie dostępny dla FC (zakładając schemat powyżej, czy CH9/CH10 dalej będzie dostępne w FC jeżeli w miejsce splittera damy zaprogramowane dekodery?)
Jak pisałem, w szynie SBUS są zawsze dostępne wszystkie kanały. Niezależnie od tego czy i gdzie "wyciąga" się kanały na porty PWM (w odbiorniku, czy przez jeden z dekoderów). Co więcej, dekoder nie musi być wpięty w miejsce splittera z Twojego schematu. Można je wpinać w dowolnym miejscu, równolegle. Dekoder po prostu "słucha" na jednym lub więcej kanałów, kopiując wybrane kanały na swoje porty PWM, nie naruszając transmisji SBUS (dalej wszystkie kanały pozostają w strumieniu SBUS). Tak samo zresztą robią odbiorniki wyposażone w porty PWM, tyle tylko, że robią to wewnętrznie. Kwestia zaprogramowania numerów tych kanałów. W dekoderach można ustawić pierwszy numer, niektóre odbiorniki mają predefiniowane numery (np. X4RSB) i/lub z możliwością zmiany zakresu (X8R) lub można je wybierać dowolnie (odbiorniki ACCESS z portami PWM).