Liczba postów: 217
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Mam Neuron 60s, firmware jak i obsługa są raczej identyczny jak w 60. Do zmiany ustawień czy firmware konieczny jest interfejs, ja mam BLHeli32 USB Linker. Widziałem w gdzieś w necie interfejs BLHeli32 zrobiony na Arduino. Dodatkowo napięcie SBEC można ustawić za pomocą skryptu LUA, o ile używa się OpenTX.
Firmware nie musisz zmieniać aby zmienić ustawienia. Prawdopodobnie w Suite będzie dostępna nowsza wersja fw, ale to jest tylko opcja, a nie wymóg.
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Połączenie przy pomocy arduino niee stanowi problemu działa to bardzo dobrze widać to na screnach. Niee widzę tam możliwości zmiany mode, skryp lua do zmiany napięcia też znam używam też wszytko działa. Dostępny nowy soft wgrałem przynajmniej teoretycznie bo była v 32.6 wgrałem v 32.7. Problem jest zmiana mode. Jak próbuję konfigurować przy pomocy suite przy starcie informuje mniee że powinienem użyć blheli32.
To mój drugi neuron generalnie BARDZO dobry esc z dużymi możliwościami i bardzo stabilnych V jak i A. W pierwszym modelu zupełnie olałem ustawienie mode też działa w drugim modelu zależy mi prawidłowej konfiguracji. Też dziwna wydaje mi się sprawa że przedstawił się w blheli32 jako neuron 40 a zakupiłem 60 i zupełnie tak wygląda:) ale to zapewne jakiś problem oprogramowania.
zatem w przypadku użycia BLHeli32 USB Linker program blheli32 udostępni więcej parametrów konfiguracyjnych ??? tz pojawią się dodatkowe parametry do zmiany ??? komarkus ??? czy niezależnie od interfeisu ilość parametrów konfiguracyjnych jest stała?
Liczba postów: 616
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
Co rozumiesz przez "konfigurację KV silnika" ? KV danego motoru to jego cecha, nie parametr konfiguracyjny.
Reputacja:
0
Co Ty rozumiesz w pojęciu "mode"?
Silnik ma swoje parametry, które wynikają z jego konstrukcji mechanicznej, to jest dla niego sztywne i niezmienialne. Regulator może sterować i mierzyć wielkość, kształt i czas przepływu prądów przez uzwojenia silnika. W ten sposób regulator może dopasowywać się do zaistniałej zastanej sytuacji - aby użytkownik był zadowolony :)
PS. 42 000 rpm to niezły wyczyn dla spalinowca, ale nie dla nieobciążonego elektryka.
Ale ustawienia w opcjach telemetrii rpm możesz sprawdzić, może jest tam jakiś babol.
Reputacja:
0
Mój 60s zachowuje się naturalnie i logicznie, dane z telemetrii są wiarygodne. Jeszcze nie latał, ale trochę go pomęczyłem. Jest super. "Mode" do czego może być potrzebne - nie wiem.
Projekt BLHeli jest ogromiasty, Suite jest uniwersalne, więc niektóre opcje dla konkretnego regla mogą być dostępne albo i nie. Tu nie pomogę.
PS. Święta racja, nie pomyślałem i zapamiętam: w czasie lotu nie należy odwijać drutu z uzwojenia silnika ;)
Liczba postów: 616
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
Mode w BLHeli dotyczą wersji firmware dla dwóch trybów dla silników helikoptera - "main" wirnika głównego i "tail" ogonowego (przy direct drive). Ustawia to szereg parametrów specyficznych dla heli - m.in. dla "main" są to slow spool-up, governor, etc. Osobiście nie stosowałem ESC z firmware BLHeli w modelach helikopterów, ale pewnie da się. Dla wielo-wirnikowców, samolotów należy stosować domyślny firmware "multi" - jest to sterowanie bezpośrednie.
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Dziękuję Mak za cenne informacje.