Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

R9 mini brak sygnału

Cześć!

Pacjenci:

- odbiornik R9 mini połączony do FC przez sbus.

- Taranis QX7 (EU-LBT) z modułem dalekieg zasiegu R9M. Oba w wersji access z najnowszą wersją oprogramowania.

Udało mi sie zarejestrować i zbindować odbiornik z aparaturą. I tu zaczynają się schody. Za raz po zbindowaniu zapala mi się czerwona dioda i świeci się cały czas. Z tego co jest napisane z załączonej instrukcji wynika, że jest ciągle w trybie failsafe. Dodatkowo po podłączeniu do betaflight nie reagują żadne kanały.

Z dodatkowych informacji:

- miernik pokazuje mi, że odbiornik dostaje prąd 5V

- częstotliwość ustawiłem na 868MHz

- próbowałem połączenia z FC prze sbus in oraz sbus out. w każdym wypadku taki sam objaw.

- w FC UART port mam prawidłowy

- w betaflight, w zakładce receiver mam ustawiony SBUS

- z brak czasu nie lutowałem jeszcze odbiornika na f.port/s.port

- mój FC to: JHEMCU SIF4

Wie ktoś z Was o co może chodzić? Bo mi już skończyły się pomysły
Odpowiedz

Z tego co piszesz niekoniecznie udało Ci się doprowadzić do zbindowania. Po zbindowaniu, wyłączeniu i ponownym włączeniu odbiornika + wyjściu w aparaturze z trybu bindowania, na odbiorniku powinna świecić się zielona dioda. Jeśli tak nie jest, to szkoda czasu na jakiekolwiek dalsze kroki.
Odpowiedz

Po tym kroku:

" + wyjściu w aparaturze z trybu bindowania, na odbiorniku powinna świecić się zielona dioda."

Mam następujące objawy:

- na aparaturze pojawia się napis "Binding successful" 

- zielona dioda pojawia się na pół sekundy i od razu wskakuje czerwona

- obiornik jest widoczny na liście w aparaturze
Odpowiedz

Jeśli firmware jest zgodny i najnowszy, to zobacz jeszcze tutaj:

Bindowanie - najczęstsze problemy

Odpowiedz

Napisz jeszcze jakiej wersji firmware R9 używasz? LBT czy FLEX?

Przy R9 warto też mieć najnowszy OpenTX, nie wszystkie opcje firmware są poprawnie obsługiwane przez starsze wersje OpenTX.
Odpowiedz

W R9M mam FLEX. W R9Mjak i w QX7 aktualizację robiłem dwa dni temu wiec jest najnowsza. W odbiorniku R9 nie wygrywałem jeszcze 
Odpowiedz

Koniecznie wgraj i zobacz. R9 rozwija się szybko i FrSky prawnie nigdy nie dostarcza ich z najnowszym firmware. A nawet jeśli dostarcza, to być może Twój odbiornik pochodzi z jakiejś wcześniejszej dostawy. Ujednolicenie i wgranie najnowszej wersji firmware do zawsze pierwszy i niezbędny krok.
Odpowiedz

Zakładałem że będzie aktualne oprogramowanie, ale widać się myliłem. W weekend wgram nowe i dam znać czy pomogło :)
Odpowiedz

Skocz do: