Liczba postów: 616
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
Już jakiś czas zapytałem FrSky o potwierdzenie i rekomendację, niestety jeszcze nie mam odpowiedzi.
Nie czekając na odpowiedź od producenta sprawdzaliśmy wyrywkowo kilka odbiorników które mamy obecnie u nas i akurat te wszystkie miały rezystory. Ale dwa odbiorniki od nas wróciły na reklamację i miały kondensator. Mamy odpowiedni sprzęt, aby dokonać wymiany i to robimy, na nasz koszt. Wymiana na rezystor potwierdza usunięcie problemu z telemetrią.
Z tego co mi obecnie wiadomo, problem dotyczy telemetrii i można to sprawdzić na ziemi, choć nie w trybie sprawdzania zasięgu. W tym sensie nie ma potrzeby zrywania plomb. Można też podesłać odbiornik do nas do sprawdzania.
Liczba postów: 60
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Tak se właśnie zastanawiam czy nie wysłać do profilaktycznego sprawdzenia bo leje i trudno ganiać z modelem po lotnisku. Technicznie tez to potrafię zrobić ale szkoda mi gwarancji .
Reputacja:
0
No jak wolisz. My to po prostu sprawdzimy bezpośrednio.
Reputacja:
0
Mam potwierdzenie, że wpływ jest wyłącznie na telemetrię. Link sterujący nie jest w żaden sposób ograniczony.
Można więc bezpiecznie sprawdzić nawet w powietrzu, czy odbiornik traci telemetrię. Utrata następuje bardzo szybko, najdalej przy 200-300m, więc jest to bardzo wyraźnie widoczne. Taki odbiornik na 99% będzie pochodził z wadliwej serii.
Dotknięte mogą być odbiorniki z konkretnych serii. Numer serii jest na QR code na odbiorniku. Można więc do nas przesłać numer serii i sprawdzimy bez konieczności otwierania odbiornika.
Liczba postów: 60
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Kupiłem odbiornik [i]23-08-2020 czyli nie wiadomo ?[/i] ciągle u mnie leje wiec lot raczej nie mozliwy
Reputacja:
0
Jeśli nie ma kodu QR (a one czasem są tak przylepione, że bardzo łatwo odpadają) to zostaje test w locie lub na ziemi nawet. Robiłem testy z wadliwym odbiornikiem i brak zasięgu telemetrii jest ewidentny.