Liczba postów: 17
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam szanownych kolegów. Jestem Łukasz i cieszę się że dołączyłem do waszego grona. Mam następujący problem. Nie działa w mojej apce potęcjometr S2. Zanim się do niego dobiorę fizycznie i go wymienię to chciał bym zapytać czy to jakiś powszechny problem? Może ma to związek z Open TX? Wkażdym bądź razie w menu kalibracja go nie widać, w opcjach ustawienia modelu też nie. Dlatego też za wszelkie informacje będe wdzięczny. Dodam że jest po update na 2.2.4 eu a samo radio jest z 2015r.właśnie z 77hobby.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-10-01, 23:59 przez
Sprytnyfpv.)
Liczba postów: 616
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
Witaj na Forum.
Problem nie jest powszechny, wręcz przeciwnie - do tej pory nigdy nie musieliśmy wymieniać tych potencjometrów.
Jeśli nie widać potencjometru w menu kalibracji, to być może jest po prostu nie skonfigurowany / wyłączony w menu Hardware w konfiguracji OpenTX (radia, nie modelu) ?
Uszkodzony potencjometr byłby raczej widoczny, tyle, że by nie działał / źle działał.
Reputacja:
0
Czy w takim razie mogę prosić kolegów o jakieś małe "step by step" aby to sprawdzić? Dodam iż nie umiem określić czy na wersji 2.0.9 był widoczny i na 2.1.7 bo jestem 2 wlaścicielem a mój poprzednik nie bardzo chyba kumał co ma bo sprzedawal ją jako X9D a nie plus. Ja osobiście mam to radio od miesiąca. Postawiłem 2.2.4 oraz wymieniłem gimby na M9 hall red. No takie akurat udało mi się kupić nowe.
Reputacja:
0
Skoro potrafisz wejść do menu kalibracji, to potrafisz też wejść do menu Hardware:
To po prostu poprzedni ekran. S2 powinien być ustawiony jak powyżej, czyli na "Pot with detent" (czy polski odpowiednik, jeśli używasz polskiego menu).
Miniatury
Reputacja:
0
Ok. Jak wrócę z pracy to sprawdzę i zaraz napiszę czy coś się zmieniło.
Reputacja:
0
Dzięki bardzo, faktycznie był w opcji "Brak" Czyli wyłączony. Dzięki bardzo za pomoc. Teraz czas na dalszą konfigurację. Teraz obecnie męczę połaczenie z naza M v2 bo taką mam platformę a chcę jej używać pod film.
Reputacja:
0
Mam jeszcze jedno pytanie ale z innej kategorji. Jeśli trzeba założyć nowy temat to to uczynię. Ale tymczasem to tak. Dotychczas miałem Flysky FS i10 z odbiornikiem FS -iA10B. Połączone miałem to wszystko tradycyjnie kanał w kanał. Jeden z wolnych kanałów miałem skonfigurowany pod przełącznik i on załączał oświetlenie na osobnym module. Teraz na taranisie i x8r mam to spięte po s.bus. Teraz pytanie jak wykożystać 1 z kanalów do załączania tego oświetlenia jeśli powinno to byćbwpięte do kanału x8r.
Liczba postów: 217
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Miałem podobny problem w hexa - kanały do Naza poszły po CPPM, a podwozie potrzebowało zwykłego kanału PWM. Wykorzystałem odbiornik X4R, on taką potrzebę potrafi zrealizować. Wystarczy bindować ze zworką na CH2-CH3, wtedy uzyskujemy 8 kanałów CPPM (1-8) na wyjściu CH1 i trzy zwykłe kanały PWM (9-11) na wyjściach CH2-4. W X8R tak się nie da, wg mojej wiedzy. Możesz zastosować FrSky SD1 SBUS dekoder albo FrSky dekoder SBUS/CPPM. One potrafią wydzielić zwykły kanał PWM z SBUS-a. Nie robiłem praktycznie, więc szczegółów nie podpowiem.
Reputacja:
0
Dziękuję za odpowiedź. No to biorę się za sprawdzanie co z czym uda się połączyć.
Reputacja:
0
Edit: Tak myślę, że powyżej zagmatwałem sprawę. Przecież SBUS w X8R jest podawany na osobne gniazdo, a kanały PWM są jakby "zrównoleglone" z tymi z SBUS. Więc wystarczy kanał np. 8-smy przeznaczyć dla modułu oświetlenia (i podłączyć moduł do CH8) i nie wykorzystywać tego kanału w kontrolerze modelu. Jego istnienie w sygnale SBUS nie będzie miało znaczenia.
Reputacja:
0
W X8R można też wystawić kanały 9-16 na porty PWM, zamiast 1-8. Wystarczy zajrzeć do instrukcji i założyć odpowiednią zworkę w trakcie bindowania . W każdym przypadku wszystkie 16 kanałów są równolegle dostępne przez SBUS (zakładając, że 16 kanałów jest wysyłanych przez nadajnik).
Reputacja:
0
Nadajnik jest ustawiony na D16. Sam X8R fizycznych pin-out ma 8 kanałow. Z tąd pytanie czy właśnie trzeba by go jakoś dodatkowo ustawiać. Ale jeśli S-bus jest wysyłany równolegle do pwm i mimo tego polączenia jednym kabelkiem na fizycznych pinach też jest sygnał no to 8 kanał mam wolny. Wszystko mam zrealizowane na 1-7 a wybrane mam 1-8 więc 8 .
Reputacja:
0
To jeszcze nie przetestowałeś?!
Powinno zadziałać w układzie tak jak piszesz. W X8R nic nie poustawiasz, za wyjątkiem mapowania kanałów (bindowanie ze zworką). W takim układzie jak u Ciebie - nic nie trzeba ponad ustawienia domyślne odbiornika.
Reputacja:
0
22.30 kończyłem pracę. Już nie kombinowałem. Ale jutro z samego rana przy kawce obadam temat. Napewno podzielę się spostrzeżeniami. Dzięki.