Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak pogodzić SBUS z PWM

Cześć ;)

Poszukuje pomocy z pewną zagwostką. Chciałbym zbudować system który za pomocą Taranisa mogę sterować roninem (po złączu SBUS) i dwoma serwomechanizmami 360 cyfrowymi (po PWM)

Na ten moment mam flysky xm+ którym mogę bezproblemowo sterować roninem.

Poszukuje czegoś co pozwoli mi (fajny byłby jakiś splitter dla XM+ ale nie musi być) wyjsc SBUS do ronina a wcześniej wydzielić dwa kanały, po jednym dla każdego serwo aby nie kłócił się z tym co idzie do ronina. 

Czy ktoś bawił się w takie rzeczy i wie czy się da? Z góry dzięki za pomoc ;)
Odpowiedz

Szyna SBUS zawsze ma wszystkie wysyłane przez radio kanały - załóżmy 16. Jeśli odbiornik ma porty PWM, to w tym samym czasie część kanałów jest dostępna na portach PWM odbiornika. Wystarczy tych "równoległych" kanałów nie używać w FC i można do nich podłączyć serwa.

Jeśli odbiornik nie ma portów PWM, to można poszczególne kanały "wyciągnąć" ze strumienia SBUS używając dekoderów:

https://77hobby.pl/frsky-sbuscppm-dekoder-p-45.html
https://77hobby.pl/frsky-sd1-sbus-dekoder-p-232.html

Do zaprogramowania dekoderów będzie potrzebny:

https://77hobby.pl/frsky-scc-programator...-p-44.html
Odpowiedz

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź ? 

Mam tylko małe pytanie, gdyby hipotetycznie nie było możliwości wyboru kanałów w FC, czy istnieje inna opcja ograniczenia kanałów które idą przez SBUS? 

Przykładowy rysunek schematu:

RC - Splitter - FC (Ronin)

I

Serwo 1 (CH9)/ Serwo 2 (CH10)

Sposób przy użyciu dekoderów był pierwszym który planowałem wdrożyć ale nie byłem pewny czy po przypisaniu kanału do serwa on dalej będzie dostępny dla FC (zakładając schemat powyżej, czy CH9/CH10 dalej będzie dostępne w FC jeżeli w miejsce splittera damy zaprogramowane dekodery?)
Odpowiedz

Miałem nico podobny problem w kopterze z FC Naza, gdzie mogłem do sterowania użyć CPPM, a dla podwozia musiałem mieć PWM. Taką możliwość dał mi odbiornik X4R, który zbindowany ze zworką, na fizycznym wyjściu K1 ma CPPM dla FC (kanały 1-8) , a na K2, K3, K4 daje PWM (kanały 9-11) dla np. podwozia.  Obyło się bez dodatkowych urządzeń. No ale CPPM to już teraz pewnie przeżytek.
Odpowiedz

Cytat: 7 godzin temu, Ezioc napisał:

Sposób przy użyciu dekoderów był pierwszym który planowałem wdrożyć ale nie byłem pewny czy po przypisaniu kanału do serwa on dalej będzie dostępny dla FC (zakładając schemat powyżej, czy CH9/CH10 dalej będzie dostępne w FC jeżeli w miejsce splittera damy zaprogramowane dekodery?)

Jak pisałem, w szynie SBUS są zawsze dostępne wszystkie kanały. Niezależnie od tego czy i gdzie "wyciąga" się kanały na porty PWM (w odbiorniku, czy przez jeden z dekoderów). Co więcej, dekoder nie musi być wpięty w miejsce splittera z Twojego schematu. Można je wpinać w dowolnym miejscu, równolegle. Dekoder po prostu "słucha" na jednym lub więcej kanałów, kopiując wybrane kanały na swoje porty PWM, nie naruszając transmisji SBUS (dalej wszystkie kanały pozostają w strumieniu SBUS). Tak samo zresztą robią odbiorniki wyposażone w porty PWM, tyle tylko, że robią to wewnętrznie. Kwestia zaprogramowania numerów tych kanałów. W dekoderach można ustawić pierwszy numer, niektóre odbiorniki mają predefiniowane numery (np. X4RSB) i/lub z możliwością zmiany zakresu (X8R) lub można je wybierać dowolnie (odbiorniki ACCESS z portami PWM).
Odpowiedz

Skocz do: