Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Frysky TaranisQ7 access

Wieczorem wyłączyłem aparaturę. Było wszystko ok a na drugi dzień rano nie mogłem już włączyć ! Podczas naciskania włącznika słychać ciche pyknięcie w głośniczku a póżniej szmerek i nic się nie dzieje ! Dioda nawet nie mrugnie :(

Odpowiedz

Na początek sprawdź tę baterię pod obciążeniem. Może być w stanie agonalnym, jeżeli poleżała mocno rozładowana (w sklepie?).
Odpowiedz

Baterie są ok 100%

Cytat: 1 minutę temu, Czeslaw napisał:

Baterie są ok 100%

Mam zapasowe nówki nie używane LG i na nich też sprawdzałem efekt ten sam :(

Odpowiedz

Cytat: 37 minut temu, Czeslaw napisał:

Baterie są ok 100%

Mam zapasowe nówki nie używane LG i na nich też sprawdzałem efekt ten sam :(

Odpowiedz

Obrazki są OK, napięcie OK. Ale nie widać,  czy jest na baterii jakieś obciążenie. Ogniwa każdego rodzaju, gdy są w stanie złym, mogą pokazywać dobre napięcie, ale pod obciążeniem dokonują szybkiego "zejścia", szybko wzrasta ich rezystancja wewnętrzna, mocno spada napięcie, a w sprzęcie pojawiają się sprzężenia, szumy lub trzaski.

Podłącz do baterii obciążenie, np. kilku watową żarówkę (samochodową) i zaobserwuj przez kilka minut napięcie. Taki test (pozytywny) da certyfikat dla baterii, będzie ona poza podejrzeniami.
Odpowiedz

Cytat: 4 godziny temu, Czeslaw napisał:

Odpowiedz

Cytat: 5 godzin temu, Czeslaw napisał:

Odpowiedz

Cytat: Teraz, Czeslaw napisał:

Po 35 min  żarówka 3,5 W  12V  z 8,26 spadło na 8,24 jak widać  to chyba jest wynik dobry!    a teraz dalej  - jak podłączyłem kabel usb radio komp to zaświeciła się zielona dioda i komp widział taranisa ! Po odłączeniu kabla i poziome suwaki dałem do środka oraz wcisnąłem włącznik pojawił się obraz na wyświetlaczu  zdjęcie na dole po lewej obraz po naciśnieciu przyciskiem okrągłym z prawej str wyświetlacza  zmienia się na ten zdj po prawej na dole  przyciski page trzy poziome kreski i exit nic nie zmieniają !

Odpowiedz

Cytat: 16 godzin temu, Czeslaw napisał:

Zamykam temat . Problem został rozwiązany poprzez wgranie TX companion na kartę sd . po włożeniu karty do radia jest ok ! 
Odpowiedz

To raczej karta SD zawiodła. Companion to program windowsowy i jego obecność na SD nie ma wpływu na radio, ale podczas wgrywania mogła się naprawić validacja karty.

Albo też karta nie stykała prawidłowo w gnieździe.
Odpowiedz

Karta SD postawiła na nogi Taranisa ! wcześniej jej nie było w ogóle !!!
Odpowiedz

Cytat: Dnia 6.02.2022 o 20:31, Czeslaw napisał:

Karta SD postawiła na nogi Taranisa ! wcześniej jej nie było w ogóle !!!

To nie ha ha tylko wina była oprogramowania radia ! 2 a nie baterii karty-której nie było itp: ! Teraz mam już wszystko wgrane tak jak być powinno i hula jak talala ! Nawet spolszczone i .Programista mi wszystko opanował w przeciągu pół godzinki ! 
Odpowiedz

Skocz do: